
دستورالعمل نحوه صدور مجوز و نظارت بر تبلیغات و انتشار آگهی های دارویی، مواد خوراكی، آشاميدنی، آرايشی ، بهداشتی و امور پزشکی
دستورالعمل نحوه صدور مجوز و نظارت بر تبلیغات و انتشار آگهی های دارویی، مواد خوراكی، آشاميدنی، آرايشی ، بهداشتی و امور پزشکی
دستورالعمل نحوه اطلاعرسانی امور پزشکی و تبلیغات و انتشار آگهیهای دارویی، مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی، بهداشتی (موضوع بند ب ماده 3 از فصل دوم قانون سازمان نظامپزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 25/1/83 مجلس شورای اسلامی)
ماده1: حیطه موارد مشمول این دستورالعمل عبارت است از مواد دارویی، خوراکی، آشامیدنی، آرایشی، بهداشتی، تجهیزات پزشکی و امور پزشکی به شرح ذیل:
الف- منظور از مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی کلیه مواردی است که مشمول قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب 1334 مجلس و اصلاحیههای بعدی آن میشود که برای تولید، واردات و توزیع نیاز به اخذ مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارند.
ب- منظور از دارو تمام اقلام دارویی، مواد اولیه، ملزومات دارویی و مکملها میباشند که مشمول قانون مربوط به مقررات امور پزشکی، دارویی، مواد خوردنی و آشامیدنی، مصوب 1334 مجلس و آییننامه و ضوابط دارویی مصوب 1389 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میشوند. مرجع استعلام، سازمان غذا و دارو است.
ج- منظور از تجهیزات پزشکی، کلیه مواردی است که مشمول آییننامه تجهیزات پزشکی مصوب 1386 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اصلاحیههای بعدی آن میشود.
د- منظور از امور پزشکی، کلیه خدمات حوزه سلامت است که توسط شاغلین حرف پزشکی و وابسته و مؤسسات درمانی با رعایت نظامات دولتی، صنفی و حرفهای ارائه میشود.
تبصره: هر ماده، محصول یا خدمتی خارج از تعاریف فوق نیز، چنانچه مدعی هرگونه اثرات درمانی، تشخیصی، پیشگیری و بازتوانی گردد، مشمول این دستورالعمل خواهد بود.
ماده2: منظور از تبلیغات، هرگونه پیام یا اطلاعرسانی است که منجر به ترغیب دریافت یا مصرف توسط دریافتکنندگان بالقوه یا بالفعل خدمات یا مصرفکنندگان بالقوه یا بالفعل محصولات موضوع این دستورالعمل گردد. (خبر، گزارش، رپرتاژ آگهی، تفسیر، مصاحبه، مقاله، آموزش، کارگاه آموزشی، پیام بهداشتی یا شعار سلامتی نیز که منجر به ترغیب یا دریافت خدمت یا محصول موضوع این دستورالعمل گردد، میتواند به منزله تبلیغات محسوب گردد.)
تبصره: مرجع تشخیص در خصوص مصادیق تبلیغات ماده 2 کمیتههای تبلیغات موضوع این دستورالعمل میباشد.
ماده3: تبلیغات از طریق هر یک از رسانههای عمومی و خصوصی دیداری و شنیداری از قبیل صداوسیما، شبکههای ماهوارهای، محصولات ویدئویی و چندرسانهای، مطبوعات، اینترانت، اینترنت، شبکههای اجتماعی مجازی، وب سایت، تلفن، پیامک، بلوتوث، شبکههای صوتی، تصویری سازمانی، تبلیغات مندرج بر روی بستهبندی کالاها، برچسب، هرگونه تبلیغات محیطی اعم از فضای داخلی مطب/دفتر کار/مؤسسه، داخل یا خارج وسائط نقلیه، تولیدات چاپی مانند برگههای تراکت، کاتالوگ، بروشور، پوستر، دفترچههای راهنما، غرفههای نمایشگاهی، اسلاید، بانکهای اطلاعاتی، پیامرسانها، تیزر، سینما و میانپردههای سینمایی، انواع رسانههای چاپی اعم از نشریات تخصصی پزشکی و نشریات با مخاطب عام و کلیه هدایای تبلیغاتی (منجمله سررسید، بولت ژورنال و …) تحت شمول این دستورالعمل هستند.
ماده4: انجام هرگونه تبلیغات در خصوص موضوعات ماده 1 و از طریق رسانههای مندرج در ماده 3 نیازمند اخذ مجوز تبلیغات از سازمان نظامپزشکی میباشد.
ماده5: مرجع صدور مجوز تبلیغات در شبکههای سراسری صداوسیما و نشریات سراسری، کمیته مرکزی تبلیغات است. مرجع صدور مجوز تبلیغات در صداوسیمای استان و نشریات استانی، کمیته تبلیغات استانی (موضوع ماده 40) است. مرجع صدور مجوز تبلیغات در فضای مجازی، کمیته تبلیغات نظامپزشکی محل فعالیت مطب یا مؤسسه (موضوع ماده 42 یا 44) میباشد. در خصوص سایر رسانهها مرجع صدور مجوز، کمیته/کمیتههای تبلیغات نظامپزشکی شهرستان محل تبلیغات (موضوع ماده 42 یا 44) میباشد.
تبصره 1: در صورتی که متقاضی بخواهد در یک یا چند شهرستان خارج از محل فعالیت خود تبلیغ نماید، موظف است جهت تبلیغات در هر شهرستان، از نظامپزشکی حوزه جغرافیایی محل انجام تبلیغات، مراحل اخذ مجوز را طی کند. در این صورت مرجع صدور مجوز موظف است؛ رونوشت مجوز صادره را به نظامپزشکی محل فعالیت منعکس نماید.
تبصره 2: کلیه مراحل بررسی درخواست و صدور مجوز تبلیغات کالاهای سلامتمحور جهت تبلیغ در هر رسانهای، در سازمان نظامپزشکی کل (کمیته مرکزی تبلیغات) انجام میپذیرد.
ماده6: سازمان نظامپزشکی موظف است زیرساخت الکترونیکی لازم جهت دریافت و بررسی درخواست و صدور مجوز را به نحوی آماده سازد که مجوزهای صادره در این سامانه برای عموم، قابل جستجو و رؤیت باشند. پس از آمادهشدن سامانه، فرایند بررسی درخواست و صدور مجوز توسط کلیه نظامپزشکیها صرفا از طریق همین سامانه صورت میپذیرد.
ماده7: صدور مجوز صرفاً جهت مواد، محصولات و خدماتی مجاز است که اشخاص، شرکتها و مؤسسات مربوطه قبلاً پروانه تأسیس، بهرهبرداری، ساخت یا مجوز ورود و توزیع محصول یا پروانه ارائه خدمات پزشکی و پیراپزشکی موضوع تبلیغات را از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان نظامپزشکی یا سایر مراجع ذیصلاح حوزه سلامت اخذ نموده باشند. مرجع استعلام در خصوص مواد، محصولات سازمان غذا و دارو است.
ماده8: تبلیغ جهت داروها و کلیه اقلام موضوع بند ب ماده 1 و همچنین کالاهایی که دارای ادعای درمانی هستند، برای مخاطب عام (غیر از جامعه پزشکی) ممنوع است.
ماده9: صدور مجوز تبلیغات در خصوص ادعاهای مطروحه در آگهی کلیه مواد و محصولات موضوع ماده 1 این دستورالعمل صرفاً مطابق با تأییدیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا سایر مراجع ذیربط امکانپذیر میباشد.
ماده10: صدور مجوز تبلیغات جهت خدمات و کالاهای آسیبرسان به سلامت، مطابق فهرست اعلامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ممنوع است.
ماده11: تبلیغات در شبکههای ماهوارهای که مورد تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیستند، ممنوع است.
ماده12: تبلیغات در شبکههای مجازی که مطابق با موازین و قوانین جمهوری اسلامی نیست، ممنوع است.
ماده13: استفاده از هرگونه عبارت تشویقی در تبلیغات (از قبیل تعیین درصد، پورسانت، تعیین جایزه، هدیه، قرعهکشی، اقساط، تضمینی، رایگان، تخفیف، ارائه وام جهت دریافت خدمت) ممنوع است.
ماده14: استفاده از صفات تفضیلی و عالی (بهترین، برترین، اولین، مجهزترین و موارد مشابه) در تبلیغات ممنوع است.
ماده15: استفاده از نام و آرم مؤسسات و سازمانهای تعیین کیفیت و استاندارد داخلی و خارجی مورد قبول وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظامپزشکی که صرفاً تأییدکننده و بیانکننده کیفیت است، بلامانع است.
ماده16: متقاضیان تبلیغات، کانونهای آگهی و تبلیغات، مطبوعات و رسانههای کشور ضمن رعایت مفاد این دستورالعمل موظف به رعایت ماده 12 آییننامه تأسیس و نظارت بر نحوه کار و فعالیت کانونهای آگهی و تبلیغاتی مصوب شورای انقلاب میباشند.
ماده17:استفاده از خدمات تبلیغاتی اشخاص حقیقی یا حقوقی فاقد مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ممنوع است.
ماده18:رعایت کلیه قوانین جاری کشور منجمله مفاد قانون «ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیبرسان به سلامت در رسانههای ارتباطجمعی داخلی و خارجی و فضای مجازی» و همچنین کلیه موارد مندرج در «آییننامه اجرایی ماده 7 قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان» لازمالاجرا میباشد. ذکر مندرجات تبلیغات به زبان انگلیسی یا یکی از زبانهای رسمی کشورهای همسایه، بعد از متن فارسی بلامانع است.
ماده19:صدور مجوز تبلیغات برای متقاضیان حرف پزشکی که محکومیت انتظامی دارند تا زمان رفع سوءاثر ممکن نخواهد بود.
ماده20:کمیتههای تبلیغات مکلفاند محتوای اطلاعرسانی و تبلیغات درخواستی مطبها و دفاتر کار را بر اساس معیارهای زیر بررسی نموده و در صورت تطابق نسبت به صدور مجوز اقدام نمایند:
الف: درج نام و نام خانوادگی کامل بر اساس مندرجات پروانه طبابت/دفتر کار الزامی است و حذف یا تغییر قسمتی از نام و نام خانوادگی تخلف محسوب میگردد.
ب: درج بالاترین مقطع و رشته تحصیلی مندرج در پروانه طبابت الزامی است. استفاده از حروف اختصار برای عنوان رشته یا مقطع تحصیلی در تبلیغات ممنوع است.
ج: درج تلفن ثابت و نشانی مطب/دفتر کار الزامی است.
د: ساعات و ایام پذیرش بیمار، نشانی پست الکترونیک و بیمههای طرف قرارداد، اختیاری است.
هـ: درج رتبه رسمی علمی (بورد/دانشنامه) چنانچه در پروانه طبابت قید شده باشد، اختیاری است.
و: محتوای تبلیغ تنها در صورتی میتواند حاوی نشانی صفحات مجازی باشد که قبلا مجوز تبلیغات نظامپزشکی برای آن صفحات صادر شده باشد.
ز: رشتههای پروانهدار، پزشکان و دندانپزشکان فوقتخصص و دارندگان فلوشیپ میتوانند شرح خدمات مجاز را در تبلیغ درج نمایند. پزشکان و دندانپزشکان عمومی میتوانند شرح خدمات مجاز و حداکثر سه رشته تخصص مصوب موردعلاقه خود را بدون ذکر عنوان متخصص و پزشکان متخصص میتوانند شرح خدمات مجاز و همچنین دو رشته مصوب فلوشیپ یا فوقتخصص موردعلاقه خود را بدون ذکر عنوان فلوشیپ و فوقتخصص در تبلیغ درج نمایند. رشته طبابت مذکور میبایست از بین عناوین تخصص، فوقتخصص و فلوشیپی باشد که در حال حاضر در دانشگاههای علوم پزشکی کشور در حال تدریس است.
ح: شورایعالی موظف است عناوین مجاز تخصصی قابل درج در تبلیغات پزشکان و دندانپزشکان عمومی و عناوین مجاز فلوشیپ و فوقتخصصی قابل درج در تبلیغات متخصصان و شرح خدمات مجاز جهت هر رشته را تصویب و ابلاغ نماید. عناوین مذکور هرساله توسط شورایعالی بازنگری و اعلام میگردد.
ط: درج عناوین غیربالینی در تبلیغات مطبها و دفاتر کار ممنوع است.
ی: تعداد شرح خدمات مجاز برای اعضای سازمان جهت درج در تبلیغات، حداکثر 5 مورد است.
ماده21:کمیتههای تبلیغات مکلفاند محتوای اطلاعرسانی و تبلیغات درخواستی مؤسسات را بر اساس معیارهای زیر بررسی نموده و در صورت تطابق نسبت به صدور مجوز اقدام نمایند: درج نام کامل مؤسسه بر اساس پروانه بهرهبرداری، شماره پروانه بهرهبرداری، نشانی و شمارهتلفن ثابت در تبلیغات مؤسسات تشخیصی درمانی الزامی است. نام مسئول فنی، معرفی بخشهای مؤسسه، شرح خدمات مجاز، آدرس الکترونیکی، بیمههای طرف قرارداد، ساعات فعالیت، نام سازمان صادرکننده مجوز، اختیاری است. شرح خدمات مجاز برای تبلیغات مؤسسات باید بر اساس بخشهای مندرج در پروانه بهرهبرداری و وظایف مندرج در آییننامه تأسیس مؤسسه باشد. تعداد خدمات قابل درج در تبلیغات مؤسسات، حداکثر 7 مورد است.
ماده22: نمایش تصاویر سر و صورت، اندام فوقانی و اندام تحتانی (زانو به پایین) در صورتی امکانپذیر است که هویت بیمار قابلشناسایی نبوده و رضایت کتبی و آگاهانه از وی اخذ شده باشد. نمایش تصویر سایر قسمتهای بدن (منجمله شکم و سینه) ممنوع است. اندام قبل از تصویربرداری باید عاری از هرگونه رنگ یا براقکننده بوده و تصاویر نمایشدادهشده نیز باید بدون روتوش یا جلوه ویژه باشد.
ماده23: انتشار فیلم یا تصویر از محل مطب/دفتر کار یا مؤسسه مجاز است، در این صورت صوت یا تصویر هیچ فرد دیگری به جز کادر درمانی پروانهدار آن مؤسسه نباید دیده شود. انتشار تصویر تجهیزات پزشکی که معرف برند خاص باشد، در تبلیغات ممنوع است.
ماده24: محتوای تبلیغات مطبها، دفاتر کار و مؤسسات نباید موجب تنزل شأن جامعه پزشکی شود. تشخیص با کمیته تبلیغات صادرکننده مجوز میباشد.
ماده25: سازمان نظامپزشکی مکلف است در مجوز صادره؛ نام رسانه، مخاطبین رسانه، تیراژ و محتوای مجاز تبلیغات را عیناً قید نماید و دارنده مجوز نیز مکلف است صرفا مطابق با محتوای مجوز، تبلیغات نماید.
ماده26: مدت اعتبار مجوزهای تبلیغات یکساله است.
ماده27: در خصوص مطبها، دفاتر کار و کلیه مؤسسات به جز بیمارستانها، صدور مجوز تبلیغات محیطی صرفا در بازه زمانی یک ماه قبل تا دو ماه بعد از افتتاح و حداکثر در ابعاد 300*200 سانتیمتر و صرفا در محدوده جغرافیایی شهری مجاز است.
تبصره: صدور مجوز تبلیغات بهصورت تراکت و بروشور با اعتبار یک سال مطابق دستورالعمل، بلامانع است.
ماده28: صدور مجوز انواع تبلیغات محیطی (منجمله بر روی تابلوهای تبلیغاتی شهری یا بیلبورد) برای بیمارستانها، مطابق مفاد دستورالعمل و با اعتبار یکساله و صرفا در محدوده جغرافیایی شهری مجاز است.
ماده29: صدور مجوز انواع تبلیغات محیطی (منجمله بر روی تابلوهای تبلیغاتی شهری یا بیلبورد) برای مواد و محصولات، مطابق مفاد دستورالعمل و با اعتبار یکساله مجاز است.
ماده30: در مواردی که متقاضی تبلیغات، قصد تأسیس سایت یا صفحه مجازی در فضای اینترنت را دارد، در قسمتی از مجوز صادره تحت عنوان “کادر محتوای ثابت”، محتوای مورد تأیید کمیته تبلیغات عینا نوشته شود. کادر محتوای ثابت شامل موارد الزامی و اختیاری موضوع مواد 20 و 21 میباشد که به تصویب کمیته تبلیغات سازمان رسیده باشد. دارنده مجوز با دریافت مجوز تبلیغات تعهد مینماید مندرجات کادر محتوای ثابت را در هنگام ورود به سایت یا صفحه مجازی تبلیغاتی نمایش دهد. درج کامل این محتوا در تمام قسمتهای سایت یا اطلاعات بارگذاری شده در صفحه مجاز است، ولی درج گزینشی آن ممنوع است. دارنده مجوز متعهد است در هنگام بارگذاری اطلاعات و تصاویر جدید در صفحه، مفاد این دستورالعمل را رعایت نماید.
ماده31: در تأسیس صفحه اطلاعرسانی مجازی خدمات پزشکی، یک تصویر معرف باید در کنار کادر ثابت محتوا منتشر شود. در خصوص مطب/دفتر کار، این تصویر میتواند تصویر تابلوی استاندارد مطب/دفتر کار یا تصویر چهره دارنده پروانه باشد. در خصوص مؤسسه پزشکی این تصویر میتواند تصویر تابلوی استاندارد مؤسسه یا تصویر لوگوی ثبت شده مؤسسه باشد.
ماده32: در تبلیغات فضای مجازی، اطلاعرسانی یا تبلیغات در هر نشانی غیر از نشانی مندرج در مجوز تبلیغات صادره از نظامپزشکی ممنوع است.
ماده33: در تبلیغات مجازی، درج نشانی (لینک) صفحات مجازی بهغیر از صفحات مجوزدار صاحب مجوز تبلیغات، ممنوع است.
تبصره: درج لینک صفحات رسمی دستگاههای کشوری یا بینالمللی مشروط بر عدم ایجاد شائبه ارتباط صفحه تبلیغاتی با وبگاههای پیوند شده مجاز است. مرجع تشخیص این موضوع کمیته تبلیغات مربوطه است.
ماده34: صدور مجوز برای پوستر مجازی جهت انتشار در کانالها و گروههای پیامرسانها و همچنین سایتهای مجاز بلامانع است.
ماده35: در تبلیغات فضای مجازی در صورتی که صاحب مجوز برای تولید یا بارگذاری محتوای تبلیغاتی در صفحه مجاز تبلیغاتی، از خدمات شخص حقیقی یا حقوقی دیگری بهره گیرد، مسئولیت کلیه محتوای منتشره در صفحه مجاز تبلیغاتی متوجه صاحب مجوز است.
ماده36: هر یک از نظامپزشکیها پس از صدور مجوز تبلیغات، مکلف است صفحات مجازی، تبلیغات منتشره یا آگهیهای درج شده در رسانهها را مرتبا پایش نموده و در صورت تخطی از مفاد دستورالعمل، به صاحب مجوز اطلاع دهد تا نسبت به رفع آن اقدام نماید و درصورتیکه در بازه زمانی 2 هفته اصلاحات صورت نپذیرد، مجوز توسط کمیته تبلیغات باطل شده و اقدامات لازم مطابق ماده 48 صورت میگیرد.
ماده37: تعرفه کارشناسی و صدور مجوز تبلیغات موضوع این دستورالعمل، سالانه از طرف سازمان نظامپزشکی کل پیشنهاد و توسط شورایعالی نظامپزشکی تصویب و به نظامپزشکیهای سراسر کشور ابلاغ میگردد.
تبصره 1: دریافت تعرفه صدور مجوز تبلیغات، صرفا در صورت موافقت کمیته تبلیغات صورت میگیرد و امکان تخفیف در تعرفه مصوب وجود نداشته و کلیه نظامپزشکیها مکلف به رعایت تعرفه ابلاغی شورایعالی میباشند.
تبصره 2: دریافت هزینه کارشناسی مختص بررسی درخواست مجوز تبلیغات کالاها میباشد.
تبصره 3: چنانچه متقاضی همزمان قصد تبلیغات در چند رسانه یا به چند شیوه را داشته باشد، بر اساس جدول تعرفه مصوب شورایعالی بهازای هر یک از ردیفهای جدول باید مجوز جداگانه صادر و تعرفه جداگانه دریافت گردد.
ماده38: بهمنظور ساماندهی تبلیغات و نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل، هماهنگی با سایر ارگانها و نهادهای رسمی کشور و رسیدگی به موارد اعتراض و ارائه پیشنهادات به دبیرخانه شورایعالی، کمیتهای با ترکیب زیر تحت عنوان کمیته مرکزی تبلیغات در معاونت فنی و نظارت نظامپزشکی کل تشکیل میگردد:
- معاون فنی و نظارت سازمان نظامپزشکی بهعنوان رئیس کمیته
- دو نفر از اعضای شورایعالی نظامپزشکی
- نماینده کمیسیون تخصصی مشورتی تبلیغات شورایعالی نظامپزشکی
- مدیرکل نظارت، ارزشیابی و اعتباربخشی سازمان نظامپزشکی بهعنوان دبیر کمیته
- مدیرکل صلاحیتهای حرفهای سازمان نظامپزشکی
- مدیر دبیرخانه هیئت ترویج اخلاق پزشکی سازمان نظامپزشکی
- معاون انتظامی سازمان نظامپزشکی یا نماینده تامالاختیار وی
- کارشناس تبلیغات اداره کل نظارت و اعتباربخشی سازمان نظامپزشکی
- نماینده حقوقی سازمان نظامپزشکی کشور
- نماینده تامالاختیار سازمان صداوسیما
- نماینده تامالاختیار معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (مدیرکل مرکز نظارت و اعتباربخشی)
- نماینده تامالاختیار رئیس سازمان غذا و دارو (اداره کل نظارت)
- نماینده تامالاختیار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (مدیرکل تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد)
- نماینده تامالاختیار وزارت کشور (مدیرکل سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور)
- نماینده تامالاختیار سازمان تعزیرات حکومتی (مدیرکل حمایت از حقوق مصرفکنندگان)
- نماینده تامالاختیار رئیس پلیس فتای کشور (رئیس اداره تشخیص و پیشگیری)
تبصره: رئیس کمیته، حسب دستور جلسه مجاز است از نظر کارشناسی نمایندگان سایر ارگانها جهت حضور در جلسه دعوت به عمل آورد.
ماده39: وظایف و اختیارات کمیته مرکزی تبلیغات به شرح زیر میباشد:
- برنامهریزی و انجام اقدامات موردنیاز جهت پیشبرد امور مربوط در چارچوب قانون نظامپزشکی و مصوبات شورایعالی
- ساماندهی سامانههای اطلاعرسانی و خدمات برخط سلامت
- بررسی درخواست و صدور مجوز تبلیغات مشمول این دستورالعمل در حوزه رسانهای و جغرافیایی مرتبط (موضوع ماده 4)
- نظارت بر اجرای مطلوب دستورالعمل تبلیغات در سراسر کشور
- بررسی ملاحظات منطقهای، جغرافیایی، فرهنگی در سطح کشور و انعکاس پیشنهادات مربوطه به دبیرخانه شورایعالی
- بررسی و اتخاذ تصمیم در رابطه با مواردی که متقاضی تبلیغات به رأی کمیتههای تبلیغات استانی موضوع ماده 40 یا مرکز استان موضوع ماده 42 اعتراض دارد.
- ابطال مجوزهای صادره توسط کمیته مرکزی تبلیغات در مواردی که دارنده مجوز از مفاد مجوز یا دستورالعمل تخطی نموده است.
- ابطال مجوزهای صادره توسط کمیتههای استانی تبلیغات، در مواردی که صدور مجوز بر خلاف مفاد قوانین یا دستورالعمل تبلیغات سازمان صورتگرفته است.
- هماهنگی با سایر ارگانها و نهادهای رسمی کشور
ماده40: شوراهای هماهنگی نظامپزشکی استانها موظف هستند کمیتهای با ترکیب زیر تحت عنوان کمیته تبلیغات استانی بهمنظور نظارت بر اجرای مطلوب این دستورالعمل در استان، هماهنگی با سایر ارگانها و نهادهای رسمی استانی و رسیدگی به موارد اعتراض به صدور مجوز تبلیغات توسط شهرستانها (به جز شهرستانهای مرکز استان) و نیز ارائه پیشنهادات به کمیته مرکزی تبلیغات تشکیل دهند:
- رئیس شورای هماهنگی نظامپزشکی استان بهعنوان رئیس کمیته
- معاون فنی و نظارت مرکز استان بهعنوان دبیر کمیته
- سه نفر از اعضای شورای هماهنگی استان
- رئیس هیئت تجدیدنظر انتظامی استان
- کارشناس تبلیغات نظامپزشکی
- رئیس دانشگاه علوم پزشکی مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
- معاون غذا و داروی دانشگاه مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
- مدیرکل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یا نماینده تامالاختیار وی
- مدیرکل صداوسیمای مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
- شهردار مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
- رئیس پلیس فتای استان یا نماینده تامالاختیار وی
ماده41: وظایف و اختیارات کمیته استانی تبلیغات به شرح زیر میباشد:
- بررسی درخواست و صدور مجوز تبلیغات مشمول این دستورالعمل در حوزه رسانهای و جغرافیایی مرتبط (موضوع ماده 4)
- نظارت بر اجرای مطلوب دستورالعمل تبلیغات در استان
- بررسی ملاحظات منطقهای، جغرافیایی، فرهنگی در سطح استان و انعکاس پیشنهادات مربوطه به کمیته مرکزی تبلیغات
- بررسی و اتخاذ تصمیم در رابطه با مواردی که متقاضی تبلیغات به رأی کمیتههای تبلیغات شهرستانی موضوع ماده 44 اعتراض دارد.
- ابطال مجوزهای صادره توسط کمیته استانی تبلیغات در مواردی که دارنده مجوز از مفاد مجوز و دستورالعمل تخطی نموده است.
- ابطال مجوزهای صادره توسط کمیتههای تبلیغات شهرستانی مربوط، در مواردی که صدور مجوز بر خلاف مفاد قوانین یا دستورالعمل تبلیغات سازمان صورتگرفته است.
- هماهنگی با سایر ارگانها و نهادهای رسمی کشور
تبصره: کمیته موضوع ماده 40 میتواند قسمتی یا تمام وظایف خود را به کمیته موضوع ماده 42 تفویض نماید.
ماده42: بهمنظور بررسی درخواست و صدور مجوز تبلیغات در نظامپزشکیهای مرکز استان، کمیتهای با ترکیب زیر تشکیل میگردد:
- رئیس نظامپزشکی مرکز استان بهعنوان رئیس کمیته
- معاون فنی و نظارت مرکز استان بهعنوان دبیر کمیته
- سه نفر از اعضای هیئتمدیره به انتخاب هیئتمدیره (دو نفر بهعنوان نماینده پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان و یک نفر بهعنوان نماینده گروههای پروانهدار مندرج در ماده 12 فصل چهارم قانون سازمان نظامپزشکی)
- معاون انتظامی نظامپزشکی مرکز استان
- کارشناس تبلیغات نظامپزشکی مرکز استان
- معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
- معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یا نماینده تامالاختیار وی
- مدیرکل صداوسیمای استان یا نماینده تامالاختیار وی
- شهردار مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
- پلیس فتای مرکز استان یا نماینده تامالاختیار وی
ماده43: وظایف و اختیارات کمیته تبلیغات شهرستان مرکز استان به شرح زیر میباشد:
- بررسی درخواست و صدور مجوز تبلیغات مشمول این دستورالعمل در حوزه رسانهای و جغرافیایی مرتبط (موضوع ماده 4)
- نظارت بر اجرای مطلوب دستورالعمل تبلیغات در سطح شهرستان
- بررسی ملاحظات بومی، منطقهای، جغرافیایی، فرهنگی در سطح شهرستان و انعکاس پیشنهادات مربوط به کمیته استانی تبلیغات
- هماهنگی با سایر ارگانها و نهادهای رسمی شهرستان
- ابطال مجوزهای صادره توسط کمیته تبلیغات مرکز استان در مواردی که دارنده مجوز از مفاد مجوز و دستورالعمل تخطی نموده است.
ماده44: در نظامپزشکیهای سایر شهرستانهای استان، ترکیب کمیته به شرح زیر خواهد بود:
- رئیس نظامپزشکی شهرستان بهعنوان رئیس کمیته تبلیغات شهرستان
- دادستان انتظامی شهرستان
- سه نفر از اعضای هیئتمدیره به انتخاب هیئتمدیره (دو نفر بهعنوان نماینده پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان و یک نفر بهعنوان نماینده گروههای پروانهدار گروههای مندرج در ماده 11 فصل چهارم قانون سازمان نظامپزشکی)
- کارشناس تبلیغات شهرستان بهعنوان دبیر
- مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان یا نماینده تامالاختیار وی
- رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی یا نماینده تامالاختیار وی
- شهردار مرکز شهرستان یا نماینده تامالاختیار وی
تبصره: رؤسای هر یک از کمیتهها میتوانند حسب مورد از نمایندگان ارگانها و دستگاههای ذیربط جهت شرکت در کمیته بدون حق رأی دعوت به عمل آورند.
ماده45: وظایف و اختیارات کمیته تبلیغات شهرستانی به شرح زیر میباشد:
- نظارت بر اجرای مطلوب دستورالعمل تبلیغات در سطح شهرستان
- بررسی ملاحظات بومی، منطقهای، جغرافیایی، فرهنگی در سطح شهرستان و انعکاس پیشنهادات مربوط به کمیته استانی تبلیغات
- هماهنگی با سایر ارگانها و نهادهای رسمی شهرستان
- بررسی درخواستها و صدور مجوز تبلیغات
- ابطال مجوزهای صادره توسط کمیته تبلیغات شهرستان در مواردی که دارنده مجوز از مفاد مجوز و دستورالعمل تخطی نموده است.
ماده46: چنانچه علیرغم دعوت رئیس نظامپزشکی جهت تشکیل کمیته تبلیغات مربوط، ظرف مدت 14 روز جلسه کمیته برگزار نشد، رئیس نظامپزشکی موظف است با رعایت مفاد این دستورالعمل نسبت به بررسی و صدور مجوزهای تبلیغات درخواستی اقدام نماید. انجام پیگیریهای لازم جهت تشکیل کمیته کماکان بر عهده رئیس نظامپزشکی خواهد بود. کلیه مجوزهای صادره میبایست در اولین جلسه کمیته به استحضار اعضای کمیته برسد.
ماده47: چنانچه متقاضی نسبت به رأی کمیته شهرستان یا استان (یا عدم صدور رأی در بازه زمانی یکماهه) اعتراض داشته باشد، میتواند اعتراض مکتوب خود را به کمیته تبلیغات مربوطه تسلیم نماید. کمیته دریافتکننده اعتراض مکلف است پس از ثبت اعتراض در دبیرخانه و ارائه رسید حاوی شماره و تاریخ، اعتراض را به همراه مستندات بررسی درخواست مجوز به کمیته تبلیغات مقصد (استانی، کشوری) ارسال نماید تا در کمیته بررسی گردد.
ماده48: تخلف هر یک از رسانهها و جایگاههای اطلاعرسانی و تبلیغاتی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی اعم از دستگاههای دولتی، عمومی، خصوصی و نهادها؛ تبلیغکنندگان بدون مجوز، تبلیغکنندگان مجوز داری که از حدود مندرج در مجوز یا مفاد دستورالعمل تخطی نمودهاند، با گزارش و یا طرح شکایت سازمان نظامپزشکی در مراجع نظارتی، قضایی یا انتظامی مورد رسیدگی قرار میگیرند. مسئول گزارش یا طرح شکایت، رئیس کمیته تبلیغات مرتبط میباشد.
تبصره: تخلفات تبلیغاتی اعضای جامعه پزشکی در هیئتهای انتظامی سازمان نظامپزشکی و در صورت نیاز در مراجع قضایی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
ماده49: از زمان ابلاغ این دستورالعمل، کلیه ضوابط و مستندات قبلی مصوب سازمان نظامپزشکی در خصوص تبلیغات و انتشار آگهیهای دارویی، مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی، بهداشتی، اطلاعرسانی امور پزشکی ملغی میگردد.
ماده50: این دستورالعمل مشتمل بر 50 ماده و 13 تبصره در تاریخ 01/12/1399 طی مصوبه شماره یک چهل و هشتمین جلسه شورایعالی سازمان نظامپزشکی به تصویب رسیده و از تاریخ ابلاغ لازمالاجرا است.
اطلاعات بیشتر
اعضای هیئت مدیره
اطلاعات بیشتر
اخبار سازمان
اطلاعات بیشتر
خبرنامه نبض فیروزه ای
اطلاعات بیشتر
مکاتبات
اطلاعات بیشتر